Er mormor terrorist?

Af Anne Lise Marstrand-Jørgensen 0

For at forstå hvordan diskrimination rammer, kan det være godt at få sat ansigter på. Nettet flyder i disse dage over med historier om mennesker, der er rammes af Trumps vanvittigt diskriminerende indrejseforbud. Danske statsborgere er selvfølgelig ingen undtagelse.

Jeg har en god veninde, som er alene med to fantastiske teenagedrenge. Hun studerer jura og har sideløbende med studiet etableret en frivillig jurarådgivning. Der hjælper adskillige jurister folk, der er kommet i klemme. I begyndelsen hjalp de kun flygtninge, nu hjælper de alle, der har brug for det.

Hendes drenge har gennem de seneste to år sparet op for at kunne komme på ferie til USA med deres mormor og moster. Mormor er født i Iran og kom til Danmark som politisk flygtning for mere end tredive år siden. Dengang var min veninde en lille pige. Mormor er dansk statsborger. Hun er børnepsykolog og har i årevis arbejdet som offentlig ansat. Hun har opdraget tre dygtige, kærlige børn i Danmark.

Nu er turen aflyst. Er man født i Iran, får man et iransk statsborgerskab, som man ikke kan slippe af med igen. Og derfor rammer Trumps  indrejseforbud også dem. Mormor og teenage-børnebørnene. Moster er født i Danmark, så hun kan tage afsted. Alene.

Det samme gælder denne danske familie. Og det gælder Fatima, som jeg kender. En yngre kvinde med et dejligt smil og en boblende, varm udstråling. Hun arbejder til daglig som optometrist, og så er hun en forrygende historiefortæller. Hun har tre børn og en mand – hendes svigerfamilie bor i USA. De seneste seksten år er de taget på besøg en gang om året. Fatima elsker sine svigerforældre, og det er selvfølgelig gengældt. Hun er født i Somalia, men har boet i Danmark i årevis. Nu kan hun ikke længere besøge familien.

I Danmark har DF og Nye Borgerlige selvfølgelig udtrykt deres fulde opbakning til Trump. De mener sågar vi skal lade os inspirere. De forsømmer i hvert fald ikke én eneste lejlighed til at bekende kulør.

Manglende afstandstagen til klokkeklar diskrimination gør sig desværre gældende for flere europæiske statsledere. Det øger næppe følelsen af tryghed og tillid for dem, der bliver ramt. Og det øger helt sikkert ikke sikkerheden for nogen som helst.

Sådan lærer man børn hvad diskrimination er. Gad vide om verden virkelig bliver et sikrere sted på den måde? Der er ikke noget, der tyder på det.

PS

På denne lille video fra CNN kan man se, at risikoen for at en amerikaner dør under et terrorangreb udført af en udenlandsk født person er 1 ud af 3,6 millioner pr år. Og at risikoen for at en amerikaner bliver dræbt i et terrorangreb udført af en flygtning er 1 ud af 3,6 milliarder pr år.

Der er større risiko for at dø af at blive ramt af lynet. Eller at falde ud af sin seng. Eller af alkoholforgiftning. Eller af at blive skudt ved et uheld.

Kommentarer er lukket.